معرفی

 

مرکز پژوهشی اسانس‌های طبعیی دانشگاه کاشان در سال 1380 با اخذ موافقت اصولی موقت از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تأسیس شد و در سال 1383 موفق به اخذ موافقت اصولی دائم با عنوان پژوهشکده اسانس های طبیعی از این وزارتخانه گردید.

این مرکز فعالیت‌های علمی خود را در سه گروه پژوهشی:

1. استخراج و شناسایی ترکیبات اسانس و کاربری آنها

2. کشاورزی و اصلاح نژاد گیاهان اسانسی و دارویی

3. طراحی نیمه صنعتی و صنعتی پروسه‌های فرآورده‌های اسانس‌های طبیعی دنبال می‌کند

ایجاد هشت آزمایشگاه تحقیقاتی، کتابخانه و مرکز رایانه و اطلاع‌رسانی، اتاق‌های مدیریت و اساتید، فضاهای مخصوص امور اداری و اجرایی، آمفی‌تئاتر، سوله کارگاهی، دو مزرعه آزمایشی گل محمدی به وسعت دو هکتار، فضای سبز از جمله امکانات موجود این مرکز است.

 

  1. عرصه و محوطه
    1. باغ ها و زمین های در اختیار کشت

این مجموعه، شامل زمین های زیر کشت گل محمدی، باغچه ها و محوطه فضای سبز، باغ درختان میوه و گلخانه زمستانی می باشد.

 

 

  1. زمین های زیر کشت گل محمدی

زمین های زیر کشت گل محمدی شامل موارد زیر است:

  • زمین 2 هکتاری گل محمدی در قسمت شرقی که در سال 91 و92 احداث شده که به روش زیر سطحی آبیاری می شود.
  • زمین 1 هکتاری گل محمدی که در سال 74و75 احداث شده و در طول این 20 سال دو بار حرص شده است و از سال 1395، آبیاری آن  به روش قطره ای تغییر یافته. در حال حاضر، حدود نیمی از آن مجددا کاشته شده و نیمی دیگر نیز در حال کشت می باشد.
  • حدود 700 متر مربع گل محمدی در قسمت جنوب غربی پژوهشکده که در اردیبهشت امسال با سیستم آبیاری قطره­ای احداث شده است.
  1. باغچه­ ها و فضای سبز

حدود 1/5 هکتار درخت های تزیینی، چند اصله درخت میوه و گلهای تزئینی در اطراف ساختمان پژوهشکده، روبروی ویلاها و اطراف راهرو خطای فرش که از درب ورودی پژوهشکده تا ساختمان اصلی ادامه دارد.

 

 

  1. باغها

حدود 1/5 هکتار باغ شامل انواع درختان تزیینی و میوه در قسمت غربی زمین که در سال 77 جهت تثبیت محدوده زمین پژوهشکده احداث شد.  

 

 

  1. گلخانه زمستانی

فضایی به وسعت 80 متر مربع به عنوان گلخانه زمستانی پژوهشکده در اختیار واحد فضای سبز قرار دارد که ظرفیت حدود 2000 گلدان را در فصل زمستان دارا می باشد.

 

  1. منابع آب و چاهها

پژوهشکده دارای 21 سهم از آب چاه شهری با میزان 31/5 ساعت آب در هفته با دبی 4تا 5 لیتر در فصل بارندگی است که از نیمه های اردیبهشت تا شروع  بارندگی پاییز تا 1 لیتر در ثانیه کاهش می یابد.

همچنین انشعاب لوله کشی به قطر 2/5 میلی­متر نیز در اختیار پژوهشکده می باشد.

یک حلقه چاه به عمق 80 متر که توان ختامین آب با دبی 4 تا 5 لیتر در ثانیه را داراست در ضلع شرقی پژوهشکده در دست حفر می باشد.

 

  1. ساختمان ها

ساختمان اصلی پژوهشکده با زیربنای حدود 1500 متر مربع در دو طبقه در قسمت مرکزی محوطه قرار داشته . شامل قسمتهای زیر می باشد:

  • آزمایشگاه ها
  • کتابخانه
  •  مرکز رایانه و اطلاع رسانی
  • اتاق مدیریت و اتاق های مخصوص اساتید،گروه های آموزشی، کارشناسان و کادر اداری و اجرایی
  • سالن کنفرانس با گنجایش 40 نفر و سالن آمفی تئاتر چند منظوره با گنجایش حدود 100 نفر
  • ساختمان نگهبانی
  • یک واحد سوله کارگاهی
  • دو ساختمان به عنوان استراحتگاه اساتید
  • مهمانسرا و رستوران

 

  1. فضای علمی و تحقیقاتی

این مجموعه شامل آزمایشگاههای کنترل کیفی و تحقیقاتی در دو بخش شیمی و میکروب شناسی می باشد که شامل موارد زیر است:

  1. بخش شیمی
  1. آزمایشگاه کنترل فیزیکو شیمیایی اسانس و عرقیات گیاهی

این آزمایشگاه دارای کلیه امکانات و وسایل لازم برای انجام آزمون های کنترل کیفی اسانس، گلاب و عرقیات گیاهی بوده که شامل دستگاه های رفراکتومتر، پلاریمتر،  پی اچ متر، سانتریفیوژ، هات پلیت، انواع همزن ها، اسانس گیری با امواج ماکروویو، روتاری نیمه صنعتی و HPLC می باشد.

 

  1. آزمایشگاه ترکیبات طبیعی

این آزمایشگاه دارای کلیه امکانات وسایل لازم برای انجام پروژه های دانشجویی و طرح های تحقیقاتی بوده که شامل روتاری، آون فن دار، آون خلا، ترازوی دو صفر، ترازوی چهار صفر،آسیاب، هیتر مگنت، شوف بالن، بن ماری و انواع وسایل و لوازم شیشه ای می باشد.

 

  1. آزمایشگاه های تحقیقاتی

این آزمایشگاه ها در دو قسمت و شامل امکانات و وسایل ابتدایی لازم جهت انجام پروژه ها و طرح های تحقیقاتی می باشد

  1. سوله

این بخش دارای فضای لازم برای انجام آزمایش و تولید در مقیاس نیمه صنعتی می باشد.

 

3-2- بخش میکروب شناسی

3-2-1- آزمایشگاه کنترل میکروبی اسانس و عرقیات گیاهی

این آزمایشگاه دارای کلیه امکانات و وسایل لازم برای انجام آزمون های کنترل کیفی گلاب و عرقیات گیاهی بوده که شامل دستگاه های اتوکلاو، انکوباتور، شیکر انکوباتور، هود لامینار، انکوباتور یخچالدار، آون و ترازو می باشد.

 

3-2-2- آزمایشگاه تحقیقاتی میکروب شناسی

این آزمایشگاه دارای کلیه امکانات و وسایل لازم برای انجام پروژه های دانشجویی و طرح های تحقیقاتی بوده که شامل دستگاه های اتوکلاو، انکوباتور، شیکر انکوباتور، هود لامینار و ترازو می باشد.